Datoria publică a SUA ar putea ajunge la 55 trilioane de dolari până în 2034, avertizează XTB

Specialiștii XTB, o firmă specializată în tranzacții pe piețele financiare globale, atrag atenția asupra faptului că obligațiunile federale ale Statelor Unite au depășit recent pragul de 35 de trilioane de dolari, o situație care ar putea avea repercusiuni grave asupra piețelor financiare și a ratelor dobânzilor în viitor, informează News.ro.

Experții XTB subliniază că nu valoarea nominală a datoriei este principala preocupare, ci raportul acesteia cu Produsul Intern Brut al țării. Diminuarea nivelului actual al datoriei se anunță a fi o sarcină extrem de dificilă, reprezentând totodată un potențial risc politic pentru administrația care ar încerca să abordeze această problemă.

În prezent, raportul dintre datorie și PIB depășește 120%, deși nu reprezintă cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, acesta fiind atins în 2020. Cu toate acestea, analiștii XTB observă o accelerare evidentă a creșterii datoriei după crizele din 2008 și 2020.

În absența unor măsuri corective prompte, se anticipează că datoria ar putea escalada la peste 55 de trilioane de dolari până în 2034. Deși un deficit în creștere nu constituie o problemă majoră atât timp cât moneda națională rămâne atractivă pe piețele internaționale, situația s-ar putea schimba dacă tendința de devalorizare a dolarului american persistă.

Experții XTB explică: „Cu toate acestea, dacă tendinţa de devalorizare a dolarului continuă (băncile centrale cumpără din ce în ce mai mult aur pentru rezerve și încep să folosească alte monede), moneda americană ar putea pierde statutul de „refugiu sigur””.

În prezent, piețele financiare nu par să fie îngrijorate de creșterea datoriei SUA, însă această atitudine s-ar putea modifica rapid. Evoluția acestei situații va depinde în mare măsură de rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Deși fostul președinte Donald Trump a promis reducerea deficitului și stimularea creșterii economice, politicile sale ar putea, paradoxal, să conducă la o creștere a inflației. Acest efect ar putea forța Rezerva Federală să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...