Ministerul Finanțelor lansează prima sesiune de înscrieri pentru schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei

Ministerul Finanțelor, printr-un comunicat de presă, a anunțat demararea primei sesiuni de înscrieri pentru proiectele finanțate prin schema de ajutor de stat instituită prin H.G.300/2024. Perioada de depunere a cererilor de acord pentru finanțare se întinde de la 29 iulie până la 9 septembrie 2024, vizând investiții cu costuri ce depășesc 50 milioane lei.

Bugetul total al schemei se ridică la 2,25 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 450 milioane euro, din care 750 milioane lei sunt alocați pentru această primă sesiune.

Ministrul Marcel Boloș a subliniat că această măsură vizează sprijinirea investițiilor în tehnologii noi, cu accent pe industria prelucrătoare, având potențialul de a genera un efect multiplicator în economie.

Conform art. 4 din HG 300/2024, „Se pot emite acorduri pentru finanțare în baza prezentei scheme în perioada 2024-2026, cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat și a hărții regionale autorizate de Comisia Europeană, în limita bugetului anual alocat schemei.”

Cererile se depun online prin aplicația Big Project, care oferă și asistență tehnică solicitanților. Procesul de selecție implică ordonarea descrescătoare a cererilor în funcție de punctaj și analiza acestora în limita bugetului alocat.

Ajutorul de stat acoperă cheltuieli eligibile precum realizarea de construcții, achiziția de echipamente și active necorporale noi. Pot aplica atât întreprinderi nou-înființate, cât și cele în activitate, IMM-uri sau întreprinderi mari, înființate conform Legii societăților nr.31/1990.

Sectoarele eligibile cuprind: Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor; Fabricarea băuturilor; Prelucrarea lemnului; Fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie; Fabricarea substanțelor și a produselor chimice; Fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice; Fabricarea altor produse din minerale nemetalice; Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații; Fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice; Fabricarea echipamentelor electrice; Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor; Fabricarea altor mijloace de transport; Fabricarea de mobilă; Colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a materialelor reciclabile, precum și alte industrii.

Criteriile de eligibilitate impun, printre altele, realizarea unei investiții inițiale în România în maximum 3 ani, absența dificultăților financiare și a procedurilor de insolvență, precum și demonstrarea eficienței economice și a viabilității proiectului.

Această schemă de ajutor de stat se alătură altor inițiative în derulare, care, potrivit ministrului Boloș, însumează 64 de proiecte de investiții cu o valoare totală de peste 11 miliarde lei, generând peste 11.000 locuri de muncă în diverse sectoare industriale.

„Dăm startul înscrierilor pentru o măsură mult așteptată de către mediul de afaceri, pentru sprijinirea investițiilor în tehnologii noi. Esența acestei scheme cu buget de peste 2,2 miliarde lei este să genereze efect multiplicator în economie, preponderent în cadrul întreprinderilor care activează în cadrul industriei prelucrătoare. Este una dintre formele de sprijin pentru antreprenori, care va contribui la dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalaţii şi utilaje, a prestatorilor de servicii. Separat, prin deja consacratele scheme 807 și 332 avem anul acesta în derulare 64 proiecte de investiții cu o valoare totală de peste 11 miliarde lei, în industrii ca industria auto, industria farmaceutică, industria aeronautică sau industria aparatelor electrocasnice, ce vor genera peste 11.000 locuri de muncă”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...