Sistemul de sănătate în pericol: CNAS a consumat 63,6% din bugetul anual în primul semestru

Un document confidențial al guvernului dezvăluie o situație alarmantă la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În doar șase luni, s-au consumat resurse financiare echivalente cu aproximativ opt luni de activitate, sugerând o posibilă criză financiară iminentă.

O anexă a unui memorandum guvernamental privind alocarea bugetară pentru luna august 2024 indică faptul că CNAS a epuizat 61% din creditele de angajament și 63,6% din creditele bugetare în prima jumătate a anului, informează defapt.ro.

Această situație nu este fără precedent. Anul trecut, CNAS s-a confruntat cu o lipsă acută de fonduri în ultimul trimestru, ceea ce a dus la dificultăți majore pentru unele unități medicale importante. „În decembrie 2023, bugetul alocat de către Casa de Asigurări de Sănătate spitalelor mari din București era de 300 de lei pe lună.”

Documentul atribuit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș (PNL), evidențiază depășiri semnificative ale bugetului alocat în mai multe sectoare cheie: „La nivelul ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat se remarcă o execuție mai mare raportat la prevederile anuale la următoarele titluri de cheltuieli bugetare: titlul 10 „Cheltuieli de personal” (53,36%), titlul 40 „Subvenții” (65,22%), titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice” (53,11%), titlul 57 „Asistență socială” (56,86%), titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020″ (68,38%) și titlul 59 „Alte cheltuieli” (66,90%).”

Situația este la fel de îngrijorătoare și în alte sectoare guvernamentale. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a înregistrat o execuție bugetară de 72,64% în primele șase luni ale anului 2024. Programele naționale derulate de acest minister prezintă, de asemenea, cifre alarmante:

„Pentru Programul Național de Dezvoltare Locală etape I și II s-au efectuat deschideri de credite bugetare pe primul semestru în sumă de 1.158.170 mii lei, reprezentând 87,15% din prevederile bugetare anuale alocate.

Pentru Programul național de investiții „Anghel Saligny” s-au efectuat deschideri de credite bugetare în sumă de 4.645.335 mii lei, reprezentând 79,6% din prevederile bugetare anuale alocate.

Pentru Programul național de construcții de interes public sau social derulat prin Compania Națională de Investiții s-au efectuat deschideri de credite bugetare pe primele 6 luni ale anului în sumă de 1.949.500 mii lei, reprezentând 90,28 % din prevederile bugetare anuale aprobate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...