România depășește Grecia și Bulgaria la atragerea investițiilor străine

Într-un context economic european marcat de instabilitate, România a dat dovadă de reziliență în atragerea investițiilor străine directe (ISD) în anul 2023, conform unui studiu recent realizat de EY, reușind să întreacă Grecia și Bulgaria în ceea ce privește numărul de proiecte ISD atrase, informează zf.ro.

București s-a evidențiat ca principal pol de atracție pentru investitorii străini, implementând 33 de proiecte, mai mult de jumătate din totalul proiectelor implementate la nivel național. De asemenea, au mai beneficat de fonduri Cluj-Napoca (12 proiecte), Timișoara și Iași (câte 7 proiecte fiecare).

Deși se situează în urma Ungariei, care a atras un număr mai mare de proiecte, România își menține o poziție competitivă în regiune. Studiul EY subliniază o serie de factori determinanți care influențează deciziile investitorilor, printre care se numără accesibilitatea fondurilor nerambursabile, adoptarea tehnologiilor inovatoare și disponibilitatea resurselor umane calificate.

Analiza EY nu se limitează doar la prezentarea datelor statistice, ci oferă o perspectivă aprofundată asupra interacțiunii dintre așteptările sectorului privat și inițiativele guvernamentale. Acest demers are ca scop facilitarea unui dialog constructiv între cele două sfere, în vederea optimizării mediului de afaceri și consolidării poziției României ca destinație atractivă pentru investiții.

Contextul economic european, caracterizat de tensiuni geopolitice, creșteri dramatice ale prețurilor la energie și presiuni inflaționiste, a avut un impact negativ asupra fluxurilor de ISD la nivel continental.

În acest sens, România nu a fost imună, înregistrând o scădere de 13% a proiectelor ISD și o reducere de 8% a locurilor de muncă generate de acestea în 2023.

Cu toate acestea, Bogdan Ion, EY Romania & Moldova country managing partner & EY CESA COO, a oferit o perspectivă optimistă asupra situației: „Perspectivele favorabile sunt recunoscute de 67% dintre investitori, care prevăd o creştere a atractivităţii României ca destinaţie de investiţii în următorii trei ani. România se remarcă prin depăşirea Greciei şi Bulgariei ca număr de proiecte ISD şi prin clasarea pe locul cinci în Europa Centrală şi de Est ca număr mediu de locuri de muncă create per proiect. Sectoarele de interes includ software şi servicii IT, produsele electronice, transporturile şi logistica, care domină în atragerea investiţiilor străine directe. Integrarea tehnologiilor emergente şi accesul la o forţă de muncă bine pregătită sunt esenţiale, consolidând astfel poziţia României ca o destinaţie atractivă pentru investiţii durabile şi cu impact semnificativ pe termen lung.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...