ARMO despre CNP-ul pentru cumpărăturile online: Sectorul e-commerce, model de conformare fiscală

În contextul unor recente declarații publice privind potențiale măsuri fiscale care ar putea afecta sectorul comerțului electronic, Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) a emis un comunicat în care subliniază că ecosistemul dezvoltat de magazinele online românești în ultimii ani asigură o trasabilitate exemplară a tranzacțiilor, precum și un nivel ridicat de conformare și raportare fiscală, informează wall-street.ro.

„Magazinele online din România contribuie substanțial la bugetul de stat, sunt un motor al economiei digitale și un catalizator pentru internaționalizarea IMM-urilor românești. ARMO respinge ferm declarațiile publice privind evaziunea fiscală practicată de magazinele online din România, având în vedere gradul înalt de trasabilitate a plăților electronice, fiscalizate 100%, respectiv a plăților în numerar la livrare, raportate lunar prin declarația 395 de companiile de curierat. Mai mult, ca urmare a obligațiilor instituite de Directiva UE privind cooperarea administrativă (DAC7), operatorii de platformele online din România raportează și furnizează organelor fiscale încă din 2023 informații despre veniturile obținute de vânzători prin intermediul platformelor marketplace” a comunicat ARMO.

Asociația atrage atenția asupra faptului că lipsa de conformare fiscală, indiferent că este vorba despre vânzări de produse pe platformele de social media sau despre platforme din state terțe care exploatează lacune legislative, are un impact negativ asupra comercianților români onești.

ARMO insistă asupra necesității ca orice măsuri menite să combată zonele nefiscalizate să fie adoptate doar în urma unor consultări extinse cu toate părțile interesate și să evite impunerea unor obligații discriminatorii pentru comercianții români care respectă legislația fiscală în vigoare.

În acest context, ARMO consideră că implementarea unui mecanism de tip CNP fiscal pentru comerțul online nu ar produce rezultatele scontate, existând riscul de a adăuga complexitate birocratică fără a aduce beneficii reale.

„ARMO își reafirmă disponibilitatea de a contribui cu expertiză la discuțiile privind măsurile fiscale care impactează comerțul electronic. Rămânem susținători fermi ai unui mediu economic modern și transparent, care să fie nediscriminatoriu față de alte sectoare sau jucători internaționali și care să promoveze conformarea și trasabilitatea fiscală. Considerăm că măsurile guvernamentale ar trebui să încurajeze un ecosistem care să stimuleze plățile electronice și propunem în acest sens extinderea cadrului legislativ pentru bacșișul prin card și la servicii conexe comerțului electronic, precum curieratul și livrările de produse. În acest fel poate fi închis cercul pe care un consumator îl poate face printr-o plată electronică, asigurând astfel o experiență complet digitalizată și trasabilă de la achiziție până la livrare”, transmite ARMO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...