TVA apă minerală

TVA reprezintă un impozit indirect care se aplică bunurilor comercializate și serviciilor prestate pe teritoriul Uniunii Europene, fiind reglementat la nivel unional, dar implementat și stabilit în mod specific de fiecare stat membru. Acest sistem de impozitare se aplică gradual, în fiecare etapă a procesului parcurs de obiectul impozabil, fiind suportat în final de către consumator.

În Uniunea Europeană, TVA-ul se percepe în țara unde are loc consumul final, însă pentru exporturile către state din afara Uniunii, taxa devine exigibilă în statul de import. Exportatorii care expediază produse către destinații non-UE sunt exceptați de la obligația declarării TVA-ului, cu condiția prezentării documentelor justificative care atestă exportul realizat.

Cota standard de TVA este de 19% și, potrivit art. 268 din Codul fiscal, sunt operațiuni impozabile toate livrările de bunuri sau prestările de servicii cu plată și locul livrării sau prestării pe teritoriul țării, care sunt efectuate de persoane impozabile și decurg din activitățile economice definite de Codul fiscal.

Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2024, modifică Codul fiscal. Printre aceste modificări se numără și creșterea cotelor de TVA pentru o gamă largă de produse. Modificarea legislativă se concretizează prin aplicarea cotei standard pentru o categorie de produse care anterior beneficiau de cote reduse de TVA.

TVA apă minerală 2024

Produsele vizate de aceste modificări sunt enumerate în Nomenclatorul Intrastat și cuprind următoarele categorii:

  • Ape, inclusiv ape minerale și ape gazeificate, care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau arome;
  • Băuturi pe bază de soia cu un conținut de proteine de minimum 2,8 % din greutate care conțin zahăr (zaharoză sau zahăr invertit);
  • Băuturi pe bază de soia cu un conținut de proteine mai mic de 2,8 % din greutate;
  • Băuturi pe bază de fructe cu coajă lemnoasă de la capitolul 8 din Tariful vamal comun, cereale de la capitolul 10 din Tariful vamal comun sau semințe de la capitolul 12 din Tariful vamal comun care conțin zahăr (zaharoză sau zahăr invertit);
  • Alte băuturi nealcoolice care conțin zahăr (zaharoză sau zahăr invertit).

Începând cu anul fiscal 2024, pentru categoria aparte de băuturi nealcoolice, încadrate conform Nomenclaturii Combinate sub codurile NC 2202 99 și NC 2202 10 00, respectiv ape minerale și carbogazoase care conțin agenți de îndulcire, indiferent dacă includ zaharuri, îndulcitori sau substanțe aromatizante, se constată o creștere a cotei de la 9% la 19%. Practic, este vorba despre sucurile răcoritoare, apele tonice de orice fel și, în general, orice tip de băuturi îndulcite, indiferent de forma de ambalare.

Cu toate acestea, este important de menționat că apa plată sau minerală fără niciun adaos va continua să fie impozitată cu cota TVA de 5% – astfel TVA apă minerală este de 5%

Această reformă a politicii fiscale în domeniul TVA-ului a determinat, inevitabil, o majorare a prețurilor de consum pentru categoriile de produse menționate anterior, influențând astfel puterea de cumpărare a consumatorilor și structura pieței de profil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...