TVA lunar sau trimestrial

Anul 2024 aduce schimbări majore în domeniul raportării fiscale aferente taxei pe valoarea adăugată (TVA) în România. Regula generală stipulată la art. 322 alin. (1) din Codul fiscal prevede că perioada fiscală este reprezentată de luna calendaristică.

Cu toate acestea, alin. (2) al aceluiași articol introduce o regulă derogatorie, permițând entităților economice să opteze pentru raportarea trimestrială a TVA-ului, în anumite condiții.

Mai precis, contribuabilii care în anul fiscal precedent, au înregistrat venituri din activități impozabile, scutite cu drept de deducere sau neimpozabile pe teritoriul României, conform art. 275 și 278, dar care permit deducerea TVA-ului în baza articolului 297, alin. (4) lit. b), fără a depăși pragul de 100.000 euro (echivalentul în lei: 497.460) pot alege această variantă. Cu toate acestea, dacă respectivul contribuabil a efectuat cel puțin o achiziție intracomunitară de bunuri în anul anterior, nu mai dispune de această opțiune.

Companiile care în 2023 au raportat lunar TVA, dar au înregistrat o cifră de afaceri sub 100.000 euro și nu au realizat achiziții intracomunitare, au obligația de a trece la raportarea trimestrială în 2024. Pentru a face acest lucru, ele trebuie să depună formularul D700 până la data de 15 ianuarie 2024.

Pe de altă parte, societățile comerciale care în 2023 au raportat trimestrial, dar au depășit pragul de 100.000 euro, au datoria de a raporta veniturile realizate, recalculate pentru a reflecta activitatea pe durata întregului an. Dacă această sumă estimată depășește limita stabilită, entitatea va fi nevoită să adopte raportarea lunară pentru anul în curs.

În cazul în care venitul estimat se situează sub acest prag, operatorul economic are posibilitatea de a opta pentru raportarea trimestrială. Cu toate acestea, opțiunea devine nefezabilă dacă acesta a efectuat una sau mai multe achiziții de bunuri din spațiul comunitar înainte de a se înregistra în scopuri de TVA, conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal. Totuși, operatorii economici care au efectuat una sau mai multe achiziții de bunuri din spațiul comunitar, înainte de a se înregistra în scopuri de TVA, au obligația de a depune formularul D700 până la 25 ianuarie 2024.

În principiu, schimbarea perioadei fiscale nu se poate face în timpul anului, ci doar începând cu anul următor. Cu toate acestea, pot apărea situații care să impună modificarea perioadei fiscale în cursul anului.

O astfel de situație de excepție este reprezentată de cazul în care o entitate care raportează trimestrial efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, fiind nevoită să treacă la raportare lunară și să notifice autoritatea fiscală competentă. Acest lucru se realizează prin depunerea formularului 092, intitulat „Declarația de mențiuni privind modificarea perioadei fiscale”.

Termenul limită pentru depunerea acestei declarații este de 5 zile lucrătoare după încheierea lunii în care achiziția intracomunitară devine exigibilă. Ca urmare a acestei notificări, entitatea va trece la raportare lunară, atât pentru restul anului în curs, cât și pentru anul fiscal următor.

Cu toate acestea, dacă pe parcursul anului fiscal următor, entitatea economică nu realizează nicio tranzacție de achiziție de bunuri din spațiul comunitar, aceasta are posibilitatea de a reveni la sistemul de raportare trimestrială a TVA-ului.

În concluzie, principala schimbare în anul 2024 constă în posibilitatea acordată prin lege operatorilor economici de trecere de la raportarea TVA lunară la cea trimestrială pentru entitățile care îndeplinesc anumite condiții legate de cifra de afaceri și achizițiile intracomunitare.

Așadar, deși regula generală prevede că perioada fiscală este luna calendaristică, există excepții și posibilitatea de a opta pentru raportarea trimestrială. Totodată, astfel cum am menționat în cele ce preced, în anumite situații, cum ar fi efectuarea unei achiziții intracomunitare taxabile, entitățile care au optat pentru raportarea trimestrială sunt obligate să treacă la raportarea lunară și să notifice autoritatea fiscală competentă în acest sens. Astfel, pentru alegerea între TVA lunar sau trimestrial, decizia va fi luată în funcție de mai mulți factori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...