Moldova primește 72,5 milioane euro de la UE pentru stabilitate macroeconomică

În data de 8 iulie, executivul european a alocat Republicii Moldova un credit în cuantum de 50 de milioane de euro. Suplimentar, până la finele lunii curente, se va efectua o plată adițională de 22,5 milioane de euro sub formă de grant, anunță Comisia Europeană.

Această asistență financiară are scopul de a acoperi parțial necesitățile de finanțare ale Moldovei pentru anul 2024 și de a consolida stabilitatea macroeconomică a țării, facilitând totodată continuarea procesului de reformă.

În pofida unei creșteri economice modeste înregistrate în 2023, după o recesiune severă în 2022, Republica Moldova continuă să resimtă efectele conflictului armat al Rusiei împotriva Ucrainei și se confruntă în continuare cu provocări majore în domeniul securității energetice.

Această tranșă reprezintă a patra din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară destinat Moldovei, fiind deblocată în urma evaluării pozitive a Comisiei privind îndeplinirea condițiilor de politică convenite cu UE.

Concret, Moldova a realizat progrese în îmbunătățirea guvernanței sectorului public și a consolidat independența Băncii Naționale a Moldovei.

De asemenea, s-au înregistrat progrese în consolidarea statului de drept prin adoptarea unei legi privind evaluarea extraordinară a judecătorilor. Combaterea corupției a cunoscut îmbunătățiri prin intensificarea colaborării între agențiile specializate și autoritățile de aplicare a legii.

Moldova a luat măsuri pentru promovarea energiei regenerabile și a adus modificări Codului vamal, aliniindu-se complet la standardele Uniunii Europene. În plus, a fost adoptată o strategie națională de dezvoltare economică, care oferă o viziune ambițioasă pentru orientarea politicilor economice până în 2030.

Acest sprijin macrofinanciar se încadrează în efortul mai amplu al UE de a asista Republica Moldova în depășirea multiplelor provocări cu care s-a confruntat în ultimii ani. Contribuția totală va atinge 295 de milioane de euro și va facilita, de asemenea, progresul Moldovei în atingerea standardelor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...