Guvernul Orban impune „contribuție de apărare” și restricții asupra finanțărilor străine

Administrația de la Budapesta a anunțat implementarea unui set de măsuri fiscale și legislative care par să alinieze Ungaria mai mult cu politicile Moscovei decât cu cele ale Uniunii Europene. Aceste inițiative coincid cu deplasările diplomatice ale premierului Viktor Orban la Moscova și Beijing, prezentate de oficialii maghiari drept demersuri pacifiste, informează stirileprotv.ro.

Noile politici ungare, detaliate de agenția Hirado, cuprind elemente care par a fi incompatibile cu principiile democratice și sugerează o apropiere de modelul autoritar rus.

Gergely Gulyas, șeful Cancelariei Primului Ministru, a subliniat importanța combaterii a ceea ce guvernul numeștepropaganda de război,  atribuind această responsabilitate Ministerului Justiției. Conform viziunii cabinetului Orban, această presupusă propagandă își are originea în marile țări din Europa, o perspectivă ce reflectă retorica oficială rusă.

În cadrul strategiei anti-război, Guvernul ungar intenționează să impună noi reguli de transparență financiară pentru organizațiile media și formațiunile politice. Acest demers implică obligativitatea dezvăluirii surselor de finanțare, cu posibilitatea ca Guvernul să respingă fondurile străine considerate ca promovând „propaganda de război”.

„Politicianul a amintit că partidele nu pot accepta finanţări din străinătate, deci, această prevedere se aplică doar mediilor de informare. Guvernul se aşteaptă ca acestea să facă publice sursele de finanţare. Ungaria îşi rezervă dreptul de a returna expeditorului orice fonduri din străinătate care servesc propagandei de război”, relatează agenția citată, adăugând că „va fi sarcina ministrului Justiţiei de a elabora reglementările”.

Administrația Orban a decis de asemenea introducerea unei „contribuții de apărare” aplicabilă companiilor multinaționale care au înregistrat profituri semnificative în contextul actual. Acest impozit suplimentar va viza în special sectorul bancar, energetic și marile corporații internaționale, fondurile colectate urmând a fi direcționate către bugetul apărării.

Planul include și majorarea taxelor pe tranzacțiile bancare, precum și instituirea unei noi taxe pe operațiunile valutare efectuate de instituțiile bancare.

Gulyas a argumentat că principalele state europene sunt dominate de o retorică pro-război, Ungaria asumându-și rolul de apărător al păcii și al victimelor conflictelor. Această poziționare reflectă narativul promovat și de Federația Rusă.

Totodată, acesta a recunoscut absența unui plan concret de pace, subliniind necesitatea unui armistițiu pentru inițierea unor negocieri eficiente. El a sugerat că eforturile pacifiste ale Ungariei se confruntă cu opoziție și presiuni din partea susținătorilor continuării ostilităților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...