Schimbări în sistemul e-TVA: Guvernul adoptă noi măsuri pentru contribuabili

Guvernul a formulat amendamente la OUG 70/2024, introducând modificări semnificative cu privire la implementarea sistemului RO e-TVA, extinzând anumite termene limită și ajustând criteriile de raportare.

Implementarea sistemului e-TVA a fost amânată pentru 1 ianuarie 2025, în loc de 1 august 2024 cum era prevăzut inițial. Prin această modificare, contribuabilii vor fi obligați să răspundă notificărilor ANAF referitoare la discrepanțele de TVA începând cu anul viitor, informează termene.ro

Pentru persoanele fizice și juridice care aplică regimul de TVA la încasare, prevederile OUG 70/2024 vor intra în vigoare la 1 august 2025.

De asemenea, sursa citată anunță faptul că termenul de transmitere a „Decontului precompletat RO e-TVA” a fost extins. Acesta va fi trimis contribuabililor înregistrați în scopuri de TVA până la data de 5 a lunii următoare perioadei de raportare, în loc de data de 20 cum era stabilit anterior.

Pragul pentru justificarea diferențelor de TVA a fost majorat de la 1.000 de lei la 5.000 de lei. Astfel, contribuabilii vor fi obligați să explice discrepanțele de TVA doar dacă acestea depășesc 20% și sunt mai mari de 5.000 de lei.

Guvernul a eliminat cerința de a trimite o notă justificativă, înlocuind-o cu o „Notificare de conformare e-TVA” emisă de ANAF. Contribuabilii vor avea la dispoziție 20 de zile pentru a răspunde acestei notificări, în loc de 10 zile cum era prevăzut inițial.

Reprezentanții mediului de afaceri rămân sceptici față de aceste modificări. Un om de afaceri care a dorit să rămână anonim a declarat pentru sursa citată că: „Din păcate, toate aceste proceduri noi introduse de ANAF în vederea eliminării evaziunii nu-și vor atinge scopul, ci doar vor însemna costuri mai mari pentru contribuabilii cinstiți”.

Consultantul fiscal Dan Schwartz și-a exprimat opinia: „Nota justificativă amintea de perioada comunistă, pare că trimite la sintagma de tristă amintire de notă informativă. Oricum, actualul proces de digitalizare al ANAF crește nivelul de birocrație și pare că ne duce cu 3-5 ani înapoi în relația cu Fiscul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...