România se distinge în rândul țărilor din regiune prin obținerea celui mai consistent pachet financiar din Fondul pentru Modernizare al Uniunii Europene. O sumă impresionantă de aproximativ 1,1 miliarde de euro a fost alocată țării noastre, reprezentând o tranșă inițială care include și fonduri destinate implementării Mecanismului Contractelor pentru Diferență (CfD), o inițiativă susținută de Ministerul Energiei.
News.ro informează că această infuzie financiară substanțială, în valoare de 1,095 miliarde de euro, este destinată unor proiecte strategice în domeniul energetic.
Printre acestea se numără modernizarea rețelelor de distribuție a energiei, reabilitarea și eficientizarea sistemelor de termoficare, dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale, precum și achiziționarea de material rulant cu eficiență energetică ridicată.
În plus, alocarea include resurse financiare pentru viitoarele proiecte ce vor fi stabilite prin intermediul Contractelor pentru Diferență.
Este remarcabil faptul că România beneficiază de cea mai generoasă finanțare din partea Comisiei Europene, comparativ cu celelalte state din regiune, primind 37% din totalul fondurilor distribuite.
Distribuția fondurilor între țările beneficiare pentru prima tranșă din 2024 se prezintă astfel: România (1.095 miliarde euro), Bulgaria (65.2 milioane euro), Croația (52 milioane euro), Cehia (835.2 milioane euro), Estonia (24.1 milioane euro), Ungaria (76.8 milioane euro), Letonia (26.8 milioane euro), Lituania (59 milioane euro), Polonia (697.5 milioane euro) și Slovacia (35 milioane euro).
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat importanța acestei finanțări: „Fondul pentru Modernizare este un instrument esenţial pentru tranziţia verde a României și modernizarea sistemului energetic naţional. M-am angajat de la bun început să punem la treabă aceste nanţări, să lansăm programe, scheme de ajutor de stat, să nanţăm investiţiile atât de necesare. Iată, prin eforturile echipei de la Ministerul Energiei și din Guvernul României, ţara noastră se conturează ca principalul actor energetic din regiune. Plata făcută azi de Comisia Europeană conrmă că potenţialul României în dezvoltarea de noi capacităţi energetice este uriaș, de aceea deviza mandatului meu rămâne: investiţii, investiţii, investiţii. În cele 12 luni de mandat la Ministerul Energiei, investiţiile nanţate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare și PNRR, au depășit 25 de miliarde de euro”.
Ministrul a evidențiat, de asemenea, direcțiile viitoare de acțiune: „Continuăm în același ritm. Ne concentrăm pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare și PNRR pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitare reţea energie electrică, modernizare reţea de termocare și modernizare CET-uri, dar și pe demararea unor noi apeluri prin care oferim oportunitatea mediului privat și celui public să obţină nanţări pentru implementarea unor proiecte de ecienţă energetică, cât și pe lansarea schemei pentru contracte pentru diferenţă (CFD)”.
Ministerul Energiei se află în faza de pregătire pentru lansarea primei licitații în cadrul Contractelor pentru Diferență. În perioada următoare, vor fi stabilite detaliile finale privind alocarea fondurilor pentru investițiile în energie eoliană și solară, ținând cont de portofoliul existent de proiecte finanțate prin PNRR și Fondul pentru Modernizare.
Proiectele sprijinite de Comisia Europeană prin intermediul Fondului pentru Modernizare se concentrează pe generarea de energie electrică din surse regenerabile, implementarea și utilizarea surselor regenerabile de energie, îmbunătățirea rețelelor energetice și creșterea eficienței energetice, conform sursei citate.