Fondurile europene
Datorită faptului că este parte a Uniunii Europene, România beneficiază de ajutoare financiare, care au drept scop dezvoltarea țării din punct de vedere economic și social.
Printre cele mai cunoscute forme de finanțare sunt fondurile europene. Acestea reprezintă, de fapt, sume de bani nerambursabile, pentru statele membre Uniunii Europene. Rolul principal al acestor instrumente financiare este de a diminua diferențele care vizează dezvoltarea economică și socială dintre țările Uniunii Europene.
Fondurile europene sunt gestionate în comun de Comisia Europeană și de fiecare stat membru în parte. În ceea ce privește țara noastră, sursa principală de finanțare a Programelor Operaționale care au ca scop principal implementarea Politicii de Coeziune economică și socială la nivel național sunt Fondurile Europene Structurale și de Investiții, cunoscute sub denumirea de ESI.
După cum am menționat, pentru perioada 2021 -2027, în România a fost introdusă Politica de coeziune, domeniile vizate pentru această politică fiind:
- Dezvoltarea pe plan social și economic a orașelor și a regiunilor – pentru acest domeniu este alocat Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR);
- Dezvoltarea mediului și a transportului – reprezentat de Fondul de Coeziune (FC);
- Dezvoltarea locurilor de muncă și încurajarea echității în societate – pentru acest domeniu este alocat Fondul Social European Plus (FSE+);
- Dezvoltarea zonelor care se confruntă cu greutăți sociale și economice cauzate de neutralitatea climatică – acest domeniu este finanțat de UE, prin Fondul pentru Tranziție Justă (JTF).
Totodată, dezvoltarea agriculturii se finanțează și prin plățile directe efectuate prin intermediul Fondului European pentru Garantare Agricolă (FEGA), iar ajutoarele acordate persoanelor defavorizate sunt asigurate din Fondul European de Ajutor pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD).
Până la ce vârstă poți accesa fonduri europene?
Potrivit Comisiei Europene, toți cetățenii Uniunii Europene au dreptul de a solicita fonduri europene, în funcție de afacere sau de proiectul care se dorește a fi implementat. Este important de specificat că, în funcție de programul de finanțare și de proiectul propus, acordarea fondurilor europene se realizează pe criterii diferite.
Printre cei mai cunoscuți beneficiari al acestor finanțări se regăsesc:
- Tinerii;
- Cercetătorii;
- Agricultorii;
- Întreprinderile;
- Organismele publice: orașele și regiunile;
- ONG-urile.
În cazul tinerilor, există o gamă variată de programe care presupun finanțări, de exemplu, finanțările pot să fie sub formă de burse de studii sau de cercetare din diferite domenii, finanțări pentru tinerii fermieri care doresc să investească în acest domeniu sau chiar finanțări de recalificare. De cele mai multe ori, aceste programe se adresează persoanelor cu vârsta cuprinsă între 13 și 31 de ani.
Raportat la vârsta până la care se pot solicita și obține fonduri europene, important de menționat este faptul că, în principiu, nu există o limită de vârstă generală pentru solicitarea fondurilor europene, întrucât eligibilitatea depinde de natura specifică a programului și de criteriile de finanțare stabilite pentru fiecare inițiativă în parte.
Uniunea Europeană oferă o gamă largă de fonduri și granturi, fiecare având propriile sale reguli și cerințe de eligibilitate, care pot include sau nu limitări de vârstă, astfel încât este importantă consultarea ghidurilor specifice fiecărui program de finanțare pentru a identifica criteriile de eligibilitate pentru fiecare dintre acestea, inclusiv orice posibile restricții legate de vârstă