Rata dobânzii de referință

Ce este rata dobânzii de referință?

Rata dobânzii de referință este un indicator economic care influențează atât economia macro, cât și deciziile financiare personale. Această rată, adesea stabilită de băncile centrale, servește ca punct de orientare pentru dobânzile la împrumuturi, economii și alte produse financiare. Prin modificarea ratei de referință, băncile centrale pot influența nivelul cheltuielilor și al investițiilor în economie.

În egală măsură, rata dobânzii de referință, cunoscută și sub denumirea de rată de bază sau rată cheie, este dobânda la care băncile comerciale împrumută bani de la banca centrală. Aceasta constituie fundamentul pentru calculul ratelor dobânzilor aplicate pentru diverse tipuri de credite bancare, inclusiv împrumuturile ipotecare și creditele de consum.

Ratele de referință variază de la o țară la alta și sunt stabilite în baza unor factori economici precum: rata inflației, nivelul ocupării forței de muncă, starea economiei și așteptările pentru viitor. Totodată, dobânzile de referință sunt ajustate periodic în funcție de acești factori, cu scopul de a echilibra obiectivele politicii monetare.

Astfel, deciziile privind rata dobânzii de referință pot avea efecte semnificative asupra valorii monedelor, prețurilor acțiunilor și obligațiunilor, și mai larg, asupra economiei globale.

Dobânda de referință BNR 2024

bani

Banca Națională a României este banca centrală a României, fiind o instituției publică a cărei rol este de a asigura stabilitatea economică prin menținerea inflației în limite controlabile, care să nu erodeze puterea de cumpărare a monedei naționale.

Banca Națională a României a stabilit rata dobânzii de referință pentru anul 2024 la un nivel care reflectă condițiile actuale și prognozate ale economiei românești, decizia BNR fiind influențată de mai mulți factori, precum: inflația, creșterea economică, stabilitatea financiară ș.a. 

Astfel, în ceea ce privește nivelul dobânzii de referință BNR din anul 2024, potrivit Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, din 4 aprilie 2024, dobânda de referință se menține la 7% pe an. 

În egală măsură, se menține și rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an, respectiv rata dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Așadar, rata dobânzii de referință a Băncii Naționale a României este un indice esențial care contribuie la determinarea costurilor creditelor și a dobânzilor care vor fi valabile pe piața monetară din România.

Citește mai multe despre DAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...