Dobânda compusă – ce este și cum se calculează?

În general, dobânzile reprezintă sumele suplimentare percepute în contextul contractării unui împrumut. Cu toate acestea, dacă o persoană dorește să beneficieze de o dobândă bancară aferentă sumelor de bani deținute, tot ce trebuie să facă este să își depună economiile la o instituție bancară banii fiind considerați astfel un împrumut oferit băncii, generator de dobânzi, deci de câștiguri suplimentare. 

Ce este dobânda compusă?

Dobânda compusă
Foto: jeniusbank.com

Cunoscută și sub denumirea de „dobândă capitalizată” sau „dobândă la dobândă”, dobânda compusă reprezintă mecanismul prin care, sumei investite inițial i se adaugă și dobânda simplă. Altfel fiind spus, dobânda compusă este calculată atât pe baza unei sume inițiale, cât și pe baza dobânzii care s-a acumulat până în acel moment.

Acest tip de dobândă se utilizează, în primul rând, pentru împrumuturi sau depozite pe un termen mai îndelungat, fiind un mecanism financiar benefic pentru orice persoană interesată sa obțină un venit pasiv, fără să depună un efort constant.

Dobânda compusă presupune o strategie pe termen lung, deoarece câștigurile apar după câțiva ani, în funcție de caz. Din acest motiv, este recomandat ca investițiile să fie începute cât mai rapid. 

Avantajele dobânzii compuse fac referire atât la investiții, cât și la economiile pe care individul le realizează. Așadar,  printre cele mai importante avantaje ale dobânzii capitalizate sunt faptul că:

  • În  timp, economiile cresc, deoarece dobânda se acumulează și ajunge la o valoare însemnată;
  • Sumele rezultate din dobânzi reprezintă un venit pasiv- adică, un flux de bani obținut în mod automat, fără a fi nevoie de realizarea unei activități remunerate  pentru a-l obține;

Cum se calculează dobânda compusă?

Formula de calcul pentru dobânda compusă nu este una dificilă, astfel că sumele obținute din dobânzi pot fi determinate de către fiecare investitor în parte, profitul putând fi previzualizat încă de la început. Așadar, formula de calcul pentru dobânda compusă este:

VIT= II (1+R)^n

VIT= valoarea investiției totale

II= investiție inițială

R= rata dobânzii, exprimată zecimal- reprezintă procentul pe care îl plătește un individ pentru economiile sau împrumuturile sale

n= numărul de ani în care a fost depusă dobânda

De exemplu, dacă cineva dorește să depună în bancă o sumă inițială de 1000 lei (II=1000 lei), cu o rată a dobânzii de 5% (R=0,05), timp de 3 ani, va obține o sumă finală de 1157,625 lei, cu o dobânda primită pe parcursul celor 3 ani de 157,625 lei.

VIT=1000(1+0,05)^3

VIT=1157,625 lei

În concluzie, deși necesită un timp de așteptare mai îndelungat, dobânda compusă este un instrument financiar care poate să genereze venituri pentru care nu trebuie depus un efort prea mare. În funcție de obiectivele pe care le aveți, este recomandat să luați în calcul mai multe tipuri de investiții și să le estimați rentabilitatea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...